Bukkejagt i Danmark

Bukkejagten er for langt de fleste danske jægere noget helt specielt, da mange har stærke minder om jagten på bukken i den sommerrøde pelsfrakke. Her i Danmark går vi på bukkejagt fra den 16. maj til den 15. juli. Det er en tid, hvor vejret begynder at blive mere lunt, og de varme jagtjakker kan hænges tilbage bagerst i det i forvejen fyldte skab med jagttøj.

Herefter kan det mere lette og åndbare tøj findes frem. Bukkejagten starter den 16. maj, hvor foråret går på hæld, og hvor vi i juni går ind i sommerperioden. Mange forbinder derfor bukkejagten som en jagtform, der godt kan blive lidt varm og være ret krævende – afhængigt af terræn og område, naturligvis.

Bukkejagten er bl.a. særligt speciel på grund af alt den forudgående forberedelse, der ligger forud for jagtens begyndelse. Før vi taler om, hvad forberedelsen består af, er det vigtigt at vide, hvad det egentlig er vi jager på bukkejagt i Danmark.

Bukkejagt i Sverige

Bukkejagt i Sverige er en populær aktivitet blandt danske jægere. Sverige byder på store, varierede jagtområder med en rig bestand af råvildt, herunder bukke. Her er nogle vigtige oplysninger og tips til bukkejagt i Sverige:

Jagtsæson

Bukkejagten i Sverige begynder typisk den 16. august og varer frem til slutningen af september. Der kan dog være regionale forskelle, så det er vigtigt at tjekke de lokale regler i det område, du planlægger at jage i.

Jagtlicens og tilladelser

For at jage i Sverige skal du have en svensk jagtlicens (jaktkort) og en våbentilladelse. Danske jægere skal også have en EU-våbenpas og en svensk jagtlejekontrakt eller invitation fra en svensk jæger eller jagtforening. Licensen kan købes online på Naturvårdsverkets hjemmeside.

Jagtområder

Sverige har mange statslige og private jagtområder. Statslige områder administreres af Sveaskog og kan lejes til jagtformål. Private jagtområder kræver typisk en aftale med ejeren eller jagtudbyderen. Det kan være en fordel at kontakte lokale jagtforeninger eller brug af kommercielle jagtudbydere, der tilbyder guidede jagtture og leje af jagtområder.

Natur og oplevelse

Ud over selve jagten byder Sverige på en fantastisk natur med store skovområder, søer og bjerge. Brug tiden til at nyde landskabet og det rige dyreliv.

Bukkejagt i Sverige kan være en uforglemmelig oplevelse med mulighed for at nedlægge store, flotte bukke i smukke omgivelser. Ved at forberede dig godt og følge reglerne kan du få en sikker og succesfuld jagttur.

Bukken

Når man går på bukkejagt, er det naturligvis råbuk, man jager. Råbukken er en af Danmarks fire hjortearter, og er den mindste ud af de fire. Råbukken er med årene blevet et populært trofæ, som mange jægere gerne ser hænge hjemme på væggen. Hvis man tager udgangspunkt i råvildt, så ligger skulderhøjden mellem 60-90 cm og kropslængden mellem 90-130 cm.

Vægten svinger en del, afhængigt af køn og alder – men vil, i de fleste tilfælde, svinge mellem 15 kg og 30 kg. Råvildtet er kendt for sin smukke rødbrune sommerpels, som den har i foråret og sommerperioden. I efteråret, når det bliver koldere, skifter den til en tykkere, mere grå vinterpels.

Forberedelse til bukkejagt

Der er rigtig mange punkter, hvorpå man forud for bukkejagten kan forberede sig:

 • Valg af riffel, optik og ammunition (nyjæger)
 • Service af riffel og optik
 • Indskydning af riffel og træning for fortrolighed med våbenet
 • Træning med skydestok
 • Ræveregulering i februar
 • Revirpleje og vildtpleje samt evt. afskydningsplan
 • Færden på jagtområdet, for at udvælge den eller de rette bukke
 • Pleje af eller opsætning af nye skydetårne og hochsitze
 • Beskæring og fældning af grene og træer, samt etablering af pürschstier
 • Opsætning af vildtkameraer
 • Eftersyn af foderpladser

Valg af riffel, optik og ammunition

Som nyudklækket jæger er der mange ting at tage stilling til. I dette tilfælde skal det handle om førstegangsvalget af riffel, optik og ammunition. Når man vælger riffel, skal man også vælge kaliber. På mange rifler vælger du kun kaliber én gang, og på andre er det muligt at skifte løb og dermed kaliber. Kalibrene 6,5x55, .308 Winchester og 30-06 er de mest anvendte herhjemme, og det er ikke uden grund. Dette er kalibre, der kan klare langt de fleste jagtsituationer, og hvor udbuddet af ammunition er ganske omfavnende. Ved brug af disse er der heller ikke for megen rekyl, og man slipper derved for rekylskræk. Men det kan altid anbefales at anskaffe en lyddæmper til riflen. Det har to markante fordele:

 • Det dæmper rekylet og støjen fra riflen
 • Det øger præsicionen for skud til vildt

Se vores udvalg af pakketilbud på rifler

Valget af optik er endnu sværere, og man plejer faktisk at sige, at valget af kikkert er vigtigere end selve riflen. Det kan selvfølgelig altid diskuteres, men når man taler optik – så hænger pris og kvalitet som oftest sammen. Det er et godt udgangspunkt, at kikkerten minimum skal koste det samme som riflen. Det afhænger naturligvis af ens behov, og det er derfor vigtigt, at man gør sig tanker om dette. Ved man, at man både skal skyde på korte og lange hold, så er optik med et bredt zoomspænde at foretrække.

Nogle af de mest udbredte kikkerter i dag er 3-9x40 og 3-12x50, der er ganske velegnet til jagt i Danmark. Ved man derimod, at man skal på jagt i skumringen, eller på jagt med skud på korte og lange hold, så er en 2,5-15x56 med belyst sigtemiddel eller lignende et bedre alternativ.

Se vores udvalg af sigtekikkerter

Valg af ammunition kan også være omfattende. Når man har valgt kaliber, har man selvfølgelig indsnævret valget, men der er stadig mange ting at tage stilling til. Man bør, som udgangspunkt, vælge ammunition således, at ens spidsskarp og jagtammunition er i samme leje, rent vægtmæssigt. Valget af spidsskarp er ikke så væsentligt, andet end, at det gerne skal være i nærheden af ens jagtammunition, for at gøre indskydningen lettere. Når man vælger jagtammunition, skal man tage stilling til, om det skal være med blykerne, eller om det skal være blyfrit.

Dernæst skal man overveje, hvad man forventer at nedlægge. Herhjemme er det som oftest klovbærende vildt, hvor en semi-tung kugle med moderat eksplosion er at foretrække. Man kan med fordel prøve flere producenter, da ens første valg ikke nødvendigvis skyder godt i den valgte riffel. Her handler det om at kunne sætte nogle pæne tætte skudgrupper.

Det er fra 1. april 2024 et lovkrav at der kun må anvendes blyfri ammunition til jagt og regulering i Danmark. Skal du på jagt i udlandet, skal du undersøge reglerne i det pågældende land, da reglerne er forskellige.

Se vores udvalg af blyfri jagtammunition

Bukkejagtens indledende takter

Når man skal på bukkejagt, er det vigtigt at være godt klædt på, både i bogstavelig forstand og i overført betydning. Før man påbegynder sin bukkejagt, er det vigtigt, at man har sikret, at det udstyr man skal bruge, er gjort klar. Her er det især væsentligt at have sit gevær klargjort med service og rengøring, således man slipper for funktionsfejl.

Hvis man har en sigtekikkert monteret på sin riffel, så er det vigtigt, at denne også bliver korrekt indskudt. Jagttiderne skal man naturligvis også have styr på, alt afhængig af de regler der er på det område, hvorpå man går på bukkejagt. Du kan finde generelle og lokale jagttider her.

Man kan således med fordel være ude i god tid og tage sit gevær ud af våbenskabet og gå det efter, således man i tide kan få lavet de justeringer, der måtte være nødvendige, inden det forsvarligt kan tages i brug. Yderligere er det for mange jægere en god idé at tage på skydebanen og få "banket rusten" af på skydefærdighederne.

Skydetræning er naturligvis for alle jægere, og ikke kun for dem der finder sig selv en smule rustne. Det er en klar fordel at være godt forberedt på den front, således at man er fortrolig med sit grej. Det giver langt det bedste resultat, når bukken pludselig står foran en. 

Når man foretager indskydning, kan man med fordel starte ud med spidsskarp og foretage en grovindskydning. Den spidsskarp man bruger, skal gerne være vægtmæssigt tilsvarende den blyfriammunition man bruger i skarpe situationer. Derefter bør man kunne nøjes med et par skud af sin jagtammunition.

Ved at kontrollere med jagtammunitionen, sikrer man den bedst mulige indskydning, og man sikre derved i højere grad træfskud under selve jagten. Det er væsentligt at nævne, at jagtammunitionen er blødnæset og derfor med et ekspanderende projektil – hvorimod spidsskarp ikke har samme dræbende effekt.

Bukkejagtens forberedelser

Forberedelsen til bukkejagten starter for mange allerede i februar, hvor rævereguleringen står på, og vi jægere kan få afskudt et passende antal ræve, og derved formindske chancen for, at ræven senere på året tager lam og andet mindre vildt. Udover at regulere ræve, kan man med fordel i månederne op til bukkejagten studere terrænets bestand af råvildt, og udvælge den eller de bukke man finder parat til afskydning.

Det kan foregå ved, at man selv pürscher rundt, at man kører rundt på terrænet, eller at man hænger ét eller flere vildtkameraer op. Dernæst kommer det mere praktiske. I sine studier af terrænet, og bestanden af råvildt og bukke, bør man ligeledes udse sig nogle steder til placering af hochsitz, og efterse skydetårne, der i forvejen står på terrænet. Det kan også være en fordel at beskære og fjerne grene og træer, der er i vejen for et frit skud fra skydetårnet. I den anledning kan det også være en god idé at etablere pürschstier, så man kan komme lydløst til og fra. Vildtpleje er ekstremt vigtig og bør foregå året rundt.

Vildtpleje kan være en afgørende faktor for bestandens levevilkår, og er en klar mulighed for, at vi, som jægere, kan bidrage til dyrenes sundhed. Det kan foregå ved at etablere vildtstriber, hænge sliksten op og etablere foderpladser.

Fjern affald som plast, tovrester og andet som andre kan have efterladt eller smidt i naturen.

Vi har lavet en huskeliste, til at klæde dig ordentligt på til bukkejagten med viden og udstyr, så knæk og bræk!

Huskeliste til bukkejagten

Bukkejagten kræver forberedelse, og det hele går altså bare op i en højere enhed, når man sidder den 16. maj og har alle det nødvendige grej med.

Derfor har vi nedenfor samlet en huskeliste til bukkejagt, så du ikke kommer ud ad døren uden de nødvendige remedier:

 • Jagttøj
 • Hat, ansigtssløring, handsker, støvler m.m.
 • Riffel, optik og lyddæmper
 • Bundstykke, magasin og jagtammunition
 • Håndkikkert og eventuel afstandsmåler
 • Blød pudseklud til sigte- og håndkikkert
 • Myggebalsam og flåtspray
 • Vindindikatorpulver
 • Skydestok
 • Rygsæk, stol og evt. siddepude
 • Lygte
 • Høreværn
 • Kørekort/ID, jagttegn og våbentilladelser
 • Mobiltelefon
 • Telefonnummer på schweisshundefører
 • Jagtkniv og bærerem
 • Vådservietter, engangshandsker, vand og sæbe
 • Vildtnet, plastikbalje eller lignende til bukken
 • Lidt chokolade i lommen

Se vores anbefalede udvalg af udstyr til bukkejagt

Bukkejagt i udlandet

Ønsker man at prøve noget andet end den danske bukkejagt, eller vil man bare på endnu mere bukkejagt, så er der naturligvis også mulighed for at tage på bukkejagt i udlandet. Det vil med sikkerhed være en speciel oplevelse for både dig og dine jagtkammerater. Sverige er eksempelvis kendt for at være et land med smuk natur og en fantastisk bukkejagt.

Mange danskere kører hvert år til Sverige, Polen eller Tyskland på bukkejagt. Om du er en erfaren jæger, som bare vil prøve noget nyt, eller en nysgerrig begynder, så kan bukkejagt i udlandet være noget for dig.