Stålhagl patroner

Stålpatronens opbygning. Rundt om fænghætten er en metalkappe. Nederst på denne metalkappe, er hvad man kalder en rand, som har til opgave af fastholde haglpatronen i haglgeværsløbet. Inde i metalkappen, er forladningen af krudt, haglskålen, med hagl, samt den indbyggede/indstøbte rekyldæmper, hvis formål er at dæmpe den kraft, som bliver sendt mod skytten, i skudafgivelsen.

Centralt i enden af haglpatronen, er fænghætten. Fænghætten trykkes ind af haglgeværets slagstift og skaber herefter en lille eksplosion. Eksplosionen går videre ind til krudtet som antændes, og endnu en eksplosion skabes og energien ledes videre ud til haglskålen, som sendes ud gennem løbet af haglgeværet. Efter haglskålen har sluppet løbet, møder den stor vindmodstand, som gør, at den bremses af vinden, men haglene fortsætter med høj hastighed gennem luften.

Før år 1980 var en haglpatron typisk fyldt med blyhagl i stedet for stål/jern, som vi ser i dag. Udskiftningen skete, som følge af blyforgiftede fugle. Ikke de fugle man gik på jagt efter, men de fugle som holdt til i de områder, hvor der blev drevet meget hagljagt. Fuglene indtog haglene, som en hjælp til deres fordøjelse, fordi de forvekslede dem med småsten. På den måde blev en masse fugle blyforgiftede, og kort tid efter døde fuglene. Opdagelsen og forskningen af dette skete i USA i år 1960-1970.

Man gjorde haglpatroner, med bly, ulovlige i Danmark i år 1993, og siden da har man overvejende brugt stål/jern i patronerne. Stål/jern, vejer mindre end bly, så derfor skruede man op for krudtmængden, så udgangshastigheden blev højere. Det var en nødvendighed, da stål/jern haglene ellers hurtigt ville miste deres energi.

Der var en helt klar fordel, udover det miljømæssige, nemlig at stål/jern ikke er lige så blødt, som bly, hvilket ved skudafgivelse gør, at stål/jern haglene ikke har samme risiko for at miste deres form, som blyhaglene havde. Betydningen af dette er en mere samlede haglsværm uden så mange afstikkere.

Er stål/jern haglene fra haglpatronerne skadelige for naturen? Nej, det er ikke skadeligt. Jern er et naturligt produkt, så længe der ikke er tilsat andet til jernet, så vil det over tid nedbrydes uden forurenende effekt.