Havjagt er en enestående gratis jagtform

Jagt på havet er meget udpræget i Danmark med alle de store kystområder, som vi har at byde på. Havjagt foregår som regel fra en jagtbåd eller pram med motor eller bare åre. Havjagt kræver derfor en del udstyr og grej, som jagtbåd eller pram. En Mopa er en meget populær båd, men en simpel jagtpram, som en Vissenbjerg eller Randers pram, kan også sagtens bruges. Der er regler for hvor kraftig en motor, som du må bruge til havjagt på ænder, gæs og edderfugle.

Det er vigtigt at have det rigtige tøj, da havjagt ofte er en kold fornøjelse. En termokedeldragt er en god løsning med varmt uldundertøj nedenunder. Når det kommer til valg af haglgevær, så fortrækker mange jægere at anvende en halvautomat. Det salte miljø er hård ved våben og ammunition, derfor er det en fordel at have et haglgevær, som man ikke er alt for øm over.

En god ting er ligelides at have sin haglammunition i nogle portioner. Salt og fugt er en dårlig kombination for patronerne. Sørg evt. for at have nogle vandtætte beholdere til dit grej. Husk at om vinteren er vandet ekstremt koldt, så man holder ikke længe i vandet på en vinter dag. Derfor skal man have styr på sikkerheden ombord.

 

Men fordelen ved havjagt er at når udstyret er anskaffet, så koster "jagtområdet" ikke noget. Det kræver dog at man sætter sig ind i reglerne for havjagt, da der findes områder hvor der ikke må jages pga. naturfredning og fugle reservater.

 

Pramjagt med lokkefugle

Et godt udgangspunkt er at udsætte lokkefugle, som med god sansynlighed vil få fuglene til trække fordi området. Dette dyrkes oftes i fiskeriterritoriet morgen og aften.

 

Kravlejagt

Kravlejagt er også en spændende og krævende jagt, hvor man stille og forsigtigt sniger sig ind på ænder og gæs på vandet. Normalt skal pramen være udstyret med en lille læskærm som skjuler jægerens bevægelser. En hvid jakke og hue er den bedste camouflage i dette miljø.

Se vores udvalg af camouflageudstyr

Motorbådsjagt

Mange vælger også at drive jagt fra en motorjagtbåd. På den måde sejler man til fuglene, men det kræver erfaring at kunne komme tæt nok på, før de letter. Det bedste jagttidspunkt for havjagt er typisk, når der er lidt diset og svag til jævn vind. Derved er der også færre krusninger på vandet så du kan spotte edderfuglene på afstand.

Regler for hav- og standjagt

Husk at sætte dig ind i reglerne for, hvor du må dyrke hav- og standjagt. Det er gratis for alle danske statsborgere, men kræver selvfølgelig et gyldigt jagttegn og en bestået haglprøve, så du må gå på hagljagt. Du kan læse mere om dette hos Danmarks Jægerforbund. Sørg for at få samlet dine haglpatroner op efter afgivet skud, så vi i fællesskab kan beskytte vores natur til de kommende generationer.

Køb patroner med biologisk nedbrydelige haglskåle, det vil naturen takke dig for.

Se vores udvalg af bio-haglpatroner