Skydestokke og tilbehør


Skydestokke og tilbehør

En skydestok kan bruges i en række forskellige situationer. Skydestokkens formål er at stabilisere jægerens skud ved affyring. Den bruges ved stående skud, hvilket er væsentligt sværere at ramme præcist sammenlignet med en liggende position. Fra en liggende position kan jægeren få støtte til sit gevær fra en træstamme, en lille forhøjning i landskabet eller andet. Dette gør, at jægeren ikke skal løfte geværet og har lettere ved at kontrollere rekyl fra våbenet. Den mulighed har man ikke stående i samme omfang, medmindre man har en skydestok. Skydestokken bruges som en holder for geværet i stående position, som fordeler vægten af geværet og hjælper med kontrol af rekyl, hvilket øger nøjagtigheden, når man affyrer skud.

Skydestokke er lavet til at være mobile, til når man er ude på jagt. Der er forskel på skydestokke og afhænger både af formål og præference. Nogle kan man bruge til både liggende, knælende samt stående skydning.

Typer af skydestokke

Der findes fire forskellige typer af skydestokke. Disse omfatter, skydestok med 1 ben, skydestok med 2 ben, skydestok med 3 ben samt en 4 benet skydestok.

  • Skydestok med 1 ben er den letteste og mest mobile skydestok. Den er hurtig at sætte op, da den kun har ét støttepunkt. Dette betyder dog også, at den stabiliserende faktor er noget ringere end de andre skydestokke.
  • Skydestok med 2 ben er også relativ let og mobil. Den giver bedre støtte end en skydestok med 1 ben, men kræver stadig en vis balance at kontrollere.
  • Skydestok med 3 ben giver noget bedre balance end ovenstående. Forskellen mellem skydestokken med 3 ben i forhold til dem med 1 og 2 ben er, at denne kan stå selv, hvilket giver en bedre stabiliserende faktor. Dog tager den længere tid at opsætte og vejer mere.
  • Skydestok med 4 ben giver den klart bedste støtte af de fire typer, da den har to støttepunkter hvor de andre kun har ét. Denne skydestok giver den bedste støtte, men er på trods af det også den tungeste at have med rundt og tager længst tid at opsætte.